Bogstøtter til udstilling på Vendsyssel Historiske Museum

I forbindelse med Reformationsudstillingen på Vendsyssel Historiske Museum i 2017 blev der fremstillet bogvugger til de udstillede bøger, blandt andre Christian IIIs bibel fra 1550 og en udgivelse fra 1527 af Erasmus af Rotterdam. Store og tunge eller skrøbelige bøger kan tage skade af at ligge fuldt opslået. Derfor bør bøger til udstilling lægges i en ”bogvugge”, så de ikke lider overlast.

”Bogvuggerne” er tilpasset de enkelte bøger, så vinkel i opluk og støtte i ryg passer præcis til den enkelte bogs behov for støtte. Bogvuggerne er fremstillet af syrefri materialer.

Erasmus forfra billede næstsidst

Christian IIIs bibel fra 1550

Her ses Christian IIIs bibel fra 1550. Biblen er i meget dårlig stand, der er mange løse sider på grund af delvis ødelagt hæftning. Det var derfor vigtigt at støtte bogen og gøre ryggens runding så jævn som mulig

Erasmus af Rotterdam. 1527

Her ses Erasmus af Rotterdams udgivelse af klassiske latinske skrifter fra 1527. Bogens originale indbinding med hæftebind (bindsnore) af pergament var knækket ved forreste fals, og ryggen var løs og med mange huller og revner. Det var vigtigt at konstruere vuggen således, at bogen kunne lægges op, så skaden ikke blev forværret, og samtidig ikke var synlig. Bogen skulle udstilles højt i montren og for at gøre det lettere at nyde bogen, blev den løftet op i en vinkel mod beskueren.