Malerier af Særker Sørensen flyttes fra Skråen

Da spillestedet Skråen flyttede fra Strandvejen i Aalborg til nye lokaler i de nyrenoverede lokaler i Nordkraft i 2008, bevaredes en del af Skråens historie. Seks malerier, som den lokale og nu afdøde kunstner Jørn Særker Sørensen malede til de store vinduesnicher på spillestedet, blev nemlig flyttet med til Nordkraft. Jørn Særker Sørensen (1939-2007) var uddannet litograf og debuterede i 1963 som autodidakt billedkunstner.

Egentlig havde Jørn Særker Sørensen lovet Skråen at lave nye malerier til lokalerne på Nordkraft, men Særker døde desværre i 2007, og Skråen besluttede derfor at flytte de gamle malerier med.

1. Maleri skæres fra vinduesniche

Nedtagning, konservering og genopsætning af malerierne

Malerierne blev malet i forbindelse med, at de gamle vinduesnicher blev blændet som lydisolering. Jørn Særker Sørensen syntes, de blændede vinduesnicher så kedelige ud og tilbød at dekorere dem. Det blev til seks store malerier, hvert maleri på ca. 160 x 225 cm. Ganske givet var det ikke meningen, at malerierne skulle tages ned igen, for de blev malet på tapetserede gipsplader, der var sømmet og skruet til underlaget – en rammekonstruktion af træ.

Skråen bad Bevaringscenter Nord om at forestå nedtagning, konservering og genopsætning af malerierne.

Det var ønskeligt, men desværre ikke muligt at løsne og nedtage malerierne fra bagsiden. Løsningen blev i stedet at skære rundt langs kanten på maleriernes forsider, hvorefter malerierne kunne afmonteres fra vinduesnicherne.

Malerierne var meget snavsede og flere steder beskadiget efter tidligere opsætning af tapeterne. Bevaringscenter Nord løsnede malerierne på gipspladerne fra trækonstruktionen og rensede dem for søm og skruer. Efterfølgende blev gipspladerne med malerierne limet på 15 mm MDF-plader. Efter sammenlimning blev maleriernes kanter renskåret og motiverne overfladerenset og retoucheret.

I Skråens nye lokaler i Nordkraft blev malerierne genopsat på murstensvæg med rustfri skruer og rawlplugs. I bunden af hvert maleri monteredes to bæringer, som malerierne nu hviler på.

Toppen af maleri løsnes fra underliggende murværk

Gipspladerne løsnes fra vinduesnicherne

Rensning af malerier.

Færdig opsætningen af malerierne i Nordkraft.