I Mindehallen og i Mindehallens forrum på Kystmuseets afdeling i Skagen er væggene dekoreret med kalkmalerier. Dekorationerne er påført omkring 1935, hvor museet overtog og genopførte huset og indrettede Mindehallen.Grundet sætningsrevner i murværket var der mindre og større revner i dekorationerne, hvilket var meget skæmmende for udtrykket, ligesom der var risiko for, at bemalede fragmenter kunne løsne sig.
Det overordnede problem ift. de opståede revner findes i murværket. Murstenene er ikke forbundet, da bindemidlet i fugerne mere eller mindre er forsvundet. Derved bevæger murstenene sig, og revner opstår. Ønskescenariet for en konservator ville være, at murværket muredes op på ny, men denne løsning ville være omkostningsfuld for museet, og ville desuden indebære aftagning af dekorationer og nedbrydning af murene. I stedet blev fugerne hvor muligt udfyldt med stabiliserende kalkmørtel og dekorationer samt pudslag konserveret og restaureret. Muren holdes fremover under jævnligt opsyn.
Det synliggjordes under besigtigelsen, at flere tidligere opståede revner er blevet udbedret med et hårdt, cementbaseret materiale og silikonemasse – begge materialer uegnede til konservering.
Konservatorerne fra Bevaringscenter Nord kradsede tidligere reparationer ud, lagde kalkmørtel ind og lod dem tørre. Hvor revnerne var for små til udfyldning med det relativt grovkornede kalkmørtel blev anvendt forskellige former for spartelmasse med og uden tilslag af sand.
Detalje af dekoration med revne.
Detalje af dekoration efter behandling.
Dekorationerne blev retoucheret med konserveringsfarverne Gamblin Conservation Colours, mens akrylfarve blev anvendt i ”nå-/pillehøjde” og områderne omkring dekorationerne blev gjort med pastelkridt.