Altertavlemaleri fra Krejbjerg Kirke af Niels Bjerre

I altertavlen fra Krejbjerg Kirke er monteret et maleri malet af Niels Bjerre i 1905. I forbindelse med konservering og restaurering af den samlede altertavle, skulle maleriet gennem en relativt omfattende behandling.

IMG_1244

Forside af maleri med fugtpåvirket overflade før behandling igangsættes.

Fugtpåvirket fernis

Maleriets overflade stod med gulnet og meget fugtpåvirket fernis – smuds og fugt fra det omgivende miljø ansås for at være gået i forbindelse med fernissen. Derudover var lærredet både slapt, bulende og meget beskidt på både for- og bagside.

Det var ikke muligt at korrigere buler og slaphed i lærredet med maleriet opspændt på blændrammen. Derfor blev maleriet afmonteret og behandlet på lavtryksbord, hvor fugt, varme og pres kan tilføres i forskellige kontrollerede mængder på hele maleriets overflade på en gang. Herved opnåedes planering af lærredet og sikring af farvelaget.

Efterfølgende blev der brugt noget tid på at fjerne sod, støv og den gulnede og fugtpåvirkede fernis fra maleriets overflade. Denne var godt bundet til farvelaget.

Maleriet monteret i altertavlens rammeværk efter behandling.

Efter konservering

Selvom fernissen var godt bundet til farvelaget, lykkedes det at få fernissen fjernet. Efter udkitning, retouchering og afsluttende fernisering fremstod maleriet med et helt andet og meget tydeligere udtryk. På bagsiden blev til sidst monteret en plade af polycarbonat for at beskytte maleriet mod fugt og skidt.