Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Sensationelle fund fra bronzealderen

En sensommerdag i september 2014 gik Rene Skjødt og Søren Thomsen rundt med deres metaldetektorer på en mark i Gl. Skørping. De havde tidligere afsøgt et område tættere på den lokale kirke, men nu besluttede de at afsøge en aflang bakkeknold vest for Gl. Skørping. Her havde de ikke været før, og det var heller ikke et sted, hvor der tidligere var registret fortidsminder. Men...

 

I løbet af kort tid fandt Rene og Søren mere end 40 genstande, og de blev hurtigt enige om at kontakte arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum. Allerede dagen efter var museets folk i marken sammen med detektorfolkene, og yderligere et stort antal bronzegenstande blev fundet. Området opmålt med GPS. Genstandene lå tilsyneladende inden for et areal på cirka 45x10 meter, og kilden til de mange genstande, der var pløjet i stykker - et lerkar - blev hurtigt lokaliseret. Læderrester i muldlaget i samme område tydede på, at her var tale om et fund af helt særlig karakter.

 

Med en hurtig bevilling fra Kulturstyrelsen iværksatte Nordjyllands Historiske Museum en såkaldt nødudgravning af området.

 

- og der blev fundet helt enestående genstande, som blev bragt til Bevaringscenter Nordjylland.

 

Læs mere om fundet her

 

Sensationelle fund fra bronzealderen

Enestående hesteudstyr var blandt fundene i Gl. Skørping.

Her ses en parrerstang til et hestebidsel med velbevaret læder.

Læderet er så velbevaret, at man kan se syningerne i det.

I ugevis har medarbejderne hos Bevaringscenter Nordjylland

arbejdet på at udgravet præparatet med dette unikke fund.

Foto Bevaringscenter Nordjylland.

 

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.