Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Intarsiaproces

Der er mange forskellige delprocesser i at fremstille et stykke intarsia (marketteri), og for at opnå et godt resultat, skal disse processer komme i en ganske bestemt rækkefølge. Intarsia kræver præcision, indsigt i farvekomposition og forståelse for at læse en tegning. Her vil Pascal Faudot fra Bevaringscenter Nordjylland gennemgå processerne i den mest almindelige intarsiateknik "element par element".   I denne teknik saves først baggrunden, hvorefter motivet del for del saves af forskellige træsorter. For at opnå kontrast og dybde i motivet brændes skygger på udvalgte elementer, hvorefter delene samles i baggrunden. Til sidst limes det samlede stykke intarsia på underlaget.

Som motiv er valgt en gærdesnerle (Calystegia sepium) fra Flora Danica 1770. Til baggrunden anvendes træsorten flammet aningre, og til motivet to grønne nuancer af gennemfarvet ahorn, en grå gennemfarvet ahorn og hvidfarvet ask.

 

Efter den farvelagte tegning har Pascal forstørret motivet og alene rentegnet elementernes konturer, der skal anvendes til at save efter.
Alle fotos: Ole Jespersen.

 

 

Til side 2

 

 

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.