Skråtobak

Nordjyllands Historiske Museum har en stor samling af maskiner og genstande fra C.W. Obels tobaksproduktion, som fungerede frem til 1974. På fabrikken blev tobaksbladene forarbejdet og spundet til snore, som blev viklet om stativer, klar til dypning i diverse smagsgivende sovse.

En skrårulle, som havde stået i museets udstilling i en årrække, blev taget ud af udstillingen og indleveret til konservering på Bevaringscenter Nord. Tobakken på vinden var blevet tør og sprød, og tobakssnoren var knækket mange steder. Herunder ses konserveringsprocessen.

IMG_4617

Tobaksrullen før konservering.

De knækkede snore blev rettet ud, og de blev mærket efter, hvor de formodedes at have siddet.

En lille støtteplint af syrefrit karton blev fæstnet på metalrammen for at støtte de knækkede tobakssnore.

Japanpapir blev indfarvet med lysægte akvarelfarve og snoet, så papiret lignede tobaksbladene. Japanpapiret blev anvendt til at samle de knækkede tobakssnore med.

Placeringen af de knækkede tobakssnore kunne genskabes ved at anvende den første registrering af placering og ved at sammenligne tobaksbladenes struktur og farve.

Her er den færdige skråtobaksrulle placeret i sit afdrypningsstativ. Rulle og stativ er siden adskilt og pakket hver for sig til langtidsopbevaring i et klimastyret magasin.