Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Skarp Salling mindestenen restaureret


I 1936 blev der rejst en mindesten, der markerer stedet ved Skarp Salling, hvor "Nordens skønneste stenalderkar" blev fundet i 1891.

I 2009 er teksten ulæselig og stenen overbegroet med lav. Foto: Hanne Billeschou Juhl.

 

Skarpsalling-karret

Et af dansk oldtids største klenodier, det ca. 4500 år gamle Skarpsalling-kar, er foreviget på den nye 50-kroneseddel, der udsendes 11. august.

   Karret blev fundet af stenhuggermester Ole Bengtsson i sommeren 1891 på en stor hedeparcel nær Skarp Salling i Vesthimmerland. I forbindelse med bygning af baneanlægget Hobro-Løgstør huggede Bengtsson sten og ledede bygningen af broer og stenkister til underføring af vandløb. I jagten på sten til anlægsarbejdet gennemgravede han en høj, hvor karret blev fundet. Adskillige høje blev gennemgravet ved anlægsarbejdet.

   Flere lodsejere havde taget forbehold for oldsagsfund, og derfor kom karret til baneanlæggets entreprenør Ole Nielsen til videre afsætning. Han solgte karret til en opkøber for 18 kroner, hvorefter opkøberen med fortjeneste solgte det videre til museet i Randers for 22 kr. Skarpsalling-karret indkom til Nationalmuseet i 1892, hvor arkæolog og direktør Sophus Müller udnævnte det til "det skønneste af alle stenalders lerkar nord for Alperne".

   På Vesthimmerlands Museum i Aars er en meget fin kopi af Skarpsalling-karret udstillet, så hvis man ikke lige har ærinde i København, er der mulighed for at se kopien i Aars. Vesthimmerlands Museum og Naturcenter Himmerland er desuden gået sammen om at udgive en ny informationsfolder om karret og fundstedet. Læs mere hos Vesthimmerlands Museum.

 

Mindestenen

Efter nænsom restaurering af fundhøjen i 1935-36 blev der ved en fest i juni 1936 afsløret en mindesten, hugget af finderens søn.

   73 år senere i 2009 var mindestenen så medtaget af vind og vejr, at teksten næsten var forsvundet og stenen overbegroet med lav. I forbindelse med udgivelsen af den nye 50-kroneseddel med Skarpsalling-karret som motiv ønskede lokale kræfter derfor mindestenen restaureret.

   Bevaringscenter Nordjylland fik restaureringsopgaven, der blev udført af stenkonservator Mette Westergaard Nielsen. Lavbegroningerne blev opblødt, stenen afrenset og teksterne malet op.

 


Efter afrensning og opmaling af inskriptionen markerer mindestenen igen på bedste vis stedet, hvor Skarpsalling-karret blev fundet.

Inskriptionen fortæller: "Her fandtes Skarpsallingkarret - Nordens skønneste Stenalderslerkar". Foto Mette Westergaard Nielsen.

 


Nogle af de smukkeste genstande fra Danmarks oldtid er lavet af keramik. Stenalderkarret fra Skarp Salling er enestående smukt med flotte former og komplicerede mønstre.

Foto: Nationalmuseet.

Læs mere om Skarpsalling-karret
og drej det i 3D
.

 

   

Bagsiden af den nye 50-kroneseddel viser Skarpsalling-karret, der blev fundet i 1891. Lerkarret blev skabt, da jættestuerne blev bygget omkring 3200 f.Kr.

Forsiden af pengesedlen viser Sallingsundbroen. Foto: Nationalbanken.

 

Bagsiden viste ingen spor efter inskription, og lokalt var man i tvivl, om der havde været en tekst. Foto: Mette Westergaard Nielsen.

 

Men efter afrensning viste det sig, at bagsiden havde spor efter teksten: "Fundet 1891 af Sthgm O Bengtsson Løgstør". Her er teksten malet op. Foto: Mette Westergaard Nielsen.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.