Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Siddende pige med brækket arm


Før restaurering var skulpturen "Siddende pige, der reder sit hår" overbegroet med mos og lav, men en mistet arm satte gang i restaureringsprojektet. Fotos Klaus Unger.

 

Kunstgave ved kommunesammenlægning

For at markere sammenlægningen af Nørresundby og Sundby-Hvorup kommuner den 1. april 1968 skænkede Nørresundby Bank 100.000 kr., der skulle bruges til kunstnerisk udsmykning i lokalområdet. Det trak imidlertid længe ud med købet, så kunstgaven kunne først afsløres efter endnu en kommunesammenlægning 1. april 1970, hvor Aalborg og Nørresundby kommuner blev slået sammen.

   Den daværende formand for Nørresundby Kommunes kulturudvalg, Jens M. Jensen gjorde et stort arbejde for at finde det rigtige kunstværk, og valget faldt på August Keils "Siddende pige, der reder sit hår". Skulpturen er lavet i fransk kalksten under en meget lang proces fra 1952-1969. Overdragelsen af kunstværket fandt sted den 25. juni 1970 på Lindholm Torv, hvor skulpturen blev placeret.

   Værket er et af kunstnerens sidste arbejder, idet August Keil døde i marts 1973 i en alder af 68 år. Efter endt uddannelse som organist - med eksamen i 1927 - begyndte August Keil sin lange karriere indenfor skulpturkunsten. Han debuterede i 1934, og flere officielle hædersbevisninger og legater fulgte efter. På "Kunsten" i Aalborg kan man se et af hans bedste værker, kalkstensfigueren "Karyatide" fra 1972.

 

Restaurering af skulpturen

Ved flere lejligheder har skulpturen været skadet. Blandt andet har en fod tidligere været slået af, og senest i foråret 2009 mistede pigen sin venstre arm. Tidligere restaureringer har været uhensigtsmæssigt udført, og på et tidspunkt er den smukke franske sandsten blev pudset over med et 3-5 mm tykt betonlag. Desuden var skulpturen overbegroet med mos og lav.

   I foråret 2009 blev Bevaringscenter Nordjylland bedt om at forestå restaurering af skulpturen og herunder fremstille en ny arm, da den originale var forsvundet. Imidlertid viste det sig, at en venlig sjæl havde indleveret armen til den nærliggende Nørresundby Bank.

   I samarbejde med Bevaringscenter Nordjylland blev restaureringen lagt i hænderne på sten- og billedhuggermester Klaus Unger fra Nr. Lyngby ved Løkken. Klaus Unger er tredje generation i en tysk familie af stenhuggermestre, og efter sin stenhuggeruddannelse har han gennemført den toårige restaureringsuddannelse ved Akademie des Handwerks „Schloss Raesfeld“.

   Da Klaus Unger begyndte restaureringen viste det sig, at den venstre fod var monteret forkert og opbygget af mursten og beton. Flere tidligere brud var uheldigt repareret med grove cementfuger. Disse gamle reparationer blev ændret, foden genskabt og placeret korrekt, og den genfundne arm blev monteret på ny. Nye samlinger er udført med epoxy og stenmel fra den originale franske kalksten, og samlinger er stabiliseret med indborede rustfri stålstænger.

 


Efter restaurering er den smukke franske sandsten igen dukket frem, og det oprindelige udtryk genskabt.

 

Beton og tyk begroning af lav slibes af.

 

Delvist afrenset.

 


Skulpturen er delvist renset for lav og betonlag, og man fornemmer nu det oprindelige udtryk.

  

Tidligere grov reparation med cement dukker frem under afrensning.

 

Ved en tidligere reparation blev venstre fod placeret anatomisk forkert.

 

Ved afmontering af foden viste det sig, at den var opbygget af mursten og beton.

 

En ny fod tildannes af samme type kalksten som den oprindelige.

 

Rustfri stålstænger indbores for at stabilisere samlinger.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.