Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Kandidatspeciale til UG

Konservator hos Bevaringscenter Nordjylland, Hanne Billeschou Juhl har netop afsluttet konservatoruddannelsens kandidatdel, og ved fremlæggelsen af kandidatspecialet torsdag den 26. februar på Konservatorskolen i København fik Hanne topkarakteren 12.

Specialet var "Frysning af vanddrukkent træ – med udgangspunkt i fryseløftning".

Som konservator er det centralt at vide, hvilken effekt vores metoder har på genstandene nu og på længere sigt. Opgavens hovedformål har derfor været at undersøge frysningens effekt på vanddrukkent træ.

Undersøgelsesresultaterne viser, at fryseløftningsteknikken er et godt supplement til de allerede benyttede optagningsmetoder. Det vil derfor være en teknik som bevaringscenteret fremover vil benytte sig af i forbindelse med optagning af arkæologiske præparater i felten. Teknikken er specielt brugbar i forbindelse med optagning af vanddrukkent træ fra udgravninger i vådområder som moser, bylag og brønde, hvor de ofte skrøbelige organiske genstande ligger tæt sammen i lag.

Hanne Billeschou Juhls undersøgelser viser endvidere, at temperatur, træets nedbrydningsgrad og metoden hvormed træet nedfryses har indvirkning på træet evne til at modstå frysning. På den baggrund kan metoden anbefales, hvis man blot overholder en bestemt temperaturgrænse.

Både censor Anne-Christine Helms fra Nationalmuseet og vejleder Knud Botfeldt var begejstrede for specialets resultater og opfordrede Hanne Billeschou Juhl til at gå videre med yderligere undersøgelser.

Fryseløftningsteknikken anvendt ved optagning af flettet hegn fra jernalderen.
 

Hanne Billeschou Juhl
Cand.scient.Cons

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.