Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Jernalderskeletter konserveret

Arkæologer fra Aalborg Historiske Museum fandt i 2005 en gravplads med 28 grave fra yngre romersk jernalder i Sønder Tranders nær Aalborg. Især i tre grave var skeletterne meget velbevarede, da de blev fundet i kridtlag, som giver gode bevaringsforhold.

 

Antropolog Pia Bennike fra Københavns Universitet har undersøgt gravene og konstateret, at de tre grave indeholder resterne af en ældre mand på 45-60 år, en kvinde på 35-45 år og en kvinde på 25-35 år.

 

Ved den ældste kvinde blev der fundet en del smykkeperler og en meget fornem og sjælden ansigtsperle, som kun kendes fra få andre gravfund. Antropolog Pia Bennike gjorde en spændende opdagelse ved mandens skelet. Hun kunne nemlig konstatere, at den 172 cm høje mand havde brækket det ene lårben og at benet nu var 7 cm kortere end det andet. Spændende var det også, at manden blev fundet liggende på den ene side og med den ene hånd på det brækkede ben. Også i graven holdt han om sit brækkede ben!

Efter udgravning på Aalborg Historiske Museum blev skeletterne flyttet til Bevaringscenter Nordjylland, hvor konservatorerne Hanne Juhl og Lone Juhl har renset og stabiliseret jernaldergravene - til sidst med hjælp fra konservatorerne Signe Nygaard og Per Hadsund fra Aalborg Historiske Museum.

Mandag den 26. maj 2008 blev skeletterne pakket og kørt den sidste tur til Lindholm Høje Museet. Her skal de indgå som en del af den nye permanente udstilling om den nordjyske oldtid, der åbner i september 2008.

Skeletterne renses på Bevaringscenter Nordjylland.
 

  
Konservator Signe Nygaard limer løse skeletdele. Skeletterne stabiliseres med sandposer før transport.

  

 


Fint bevaret kam af ben eller tak.
 


Tænderne er velbevarede på de tre skeletter. Den viste kæbehalvdel er fuldt betandet - til og med en visdomstand. Tænderne er meget slidte især den store kindtand i venstre side af undermunden. Dentinen (den brune tandmarv) er meget blottet på denne tand, men det behøver ikke nødvendigvis at have været smertevoldende.
 

Også i graven holdt den 45-60-årige mand om sit brækkede ben.
 

De tre skeletter er forsvarlig emballeret, læsset og klar til den sidste køretur til Lindholm Høje Museet.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.