Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Freddie med brækkede ben

Bevaringscenter Nordjylland har fået til opgave af Nordjyllands Kunstmuseum at konservere en skulptur af Wilhelm Freddie (1909-1995). Wilhelm Freddie var en af Danmarks førende surrealister. I hans værker indgår ofte seksuelle elementer, hvilket også var årsagen til, at han tidligt i sin karriere have svært ved at blive accepteret og anerkendt af det omgivende samfund. Freddies mest kendte værk ”sex-paralysappeal” fra 1936, som også tilhører Nordjyllands Kunstmuseum, medførte at han måtte afsone en fængselsstraf på 10 dage for fremstilling af ”utugtige kunstværker”. Det ville være utænkeligt i dag.

 

Den indkomne skulptur er en del af en installation fra 1949, som Wilhelm Freddie kaldte "Ildens verden, sansernes verden, de enkelte fænomeners verden, Heraklit, drue-mola, Eva". At dømme efter den trekant, som er placeret i området mellem benene, forestiller figuren en kvinde. Skulpturen er fremstillet af bemalet gips på Celotexplade og blød masonit. Celotex er et meget blødt materiale, som ses i mange ældre huse, hvor det er brugt som isoleringsmateriale og opsat på kolde ydervægge.

 

Skulpturen skulle konserveres, fordi den havde brækket begge ben. Kunstneres valg af materialer er årsagen til benbruddene. Den underliggende Celotek har ikke været stabil nok til at bære det ufleksible lag af gips, hvorved der er opstået revner i gipsen.

 


Detalje af det brækkede højre ben.

 

Røntgenoptagelse

 

Inden konserveringsarbejdet gik i gang, blev der taget et røntgenbillede af figuren for at klarlægge omfanget af skaderne. Wilhelm Freddie har selv været bevist om konstruktionens svagheder. Røntgenbillederne afslørede nemlig, at der var indsat to søm i det ene ben, som et forsøg på at stabiliserer skulpturen.

 

Røntgenbilleder giver os mulighed for at kigge bag om kunstnerens arbejde og se det, som ikke er synligt for beskueren. Et røntgenbillede kan derfor fortælle en masse om kunstnerens arbejdsproces og værkets historie.

 


Røntgenoptagelse af højre ben. De to lange søm har kunstneren sandsynligvis isat som forstærkning. Det store lyse område er gips, og revnerne i gipsen ses tydeligt.

 

Konservering

 

Skaderne på skulpturen af Wilhelm Freddie blev udbedret ved at fastlægge løse gipsfragmenter og løst malingslag. Områder, som manglede, blev udfyldt med et egnet udfyldningsmateriale og retoucheret. Det blev diskuteret, om skulpturens konstruktion skulle stabiliseres, ved at montere skulpturen på en mere stabil plade. Det blev dog afvist af den grund, at det i videste omfang er vigtigt at respektere kunsternes værk og bibeholde dets udtryk, så intakt som muligt. Der bliver nu fremstillet en opbevarings- og transportkasse, som skulpturen kan ligge trygt og sikkert i.

 

Wilhelm Freddie er lige nu aktuel i en udstilling på Arken "Begærets Triumf - dansk og international surrealisme". I begyndelsen af det nye år viser Statens Museum for Kunst en udstilling i forbindelse med 100-året for kunstnerens fødsel.

 


Højre ben efter konservering.

 


Skulptur før konservering.

 

 

 

Efter konservering.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.