Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

En sildekåg som blev til fem

Sidst i december 2009, da juleferien skulle være påbegyndt, stødte arkæolog Christian Vrængmose fra Aalborg Historiske Museum på dele fra en middelalderlig sildekåg genanvendt som bolværk i Aalborg midtby.

 

En sildekåg er en mindre, fladbundet og klinkbygget båd, som roes eller stages frem på lavt vand. Kågen har været den vigtigste båd gennem mange århundrede, især egnet til fiskeri og fragt på Limfjordens lave vand og har været brugt på fjorden indtil for ca. 50 år siden.

 

Bådens mange dele blev pakket ind i skumgummi og plast og lagt på køl hos Bevaringscenter Nordjylland for at vente på bedre vejr, så det videre arbejde kunne udføres under åben himmel, hvor der både var plads til at lægge bådens dele  op og til masser af vandplask.

 

I august var der tid og godt vejr. Men den der har, får som bekendt mere. Ugen før var arkæologerne fra Aalborg Historiske Museum stødt på yderligere tre sildekåge samt en stor stavbygget øltønde, her genanvendt som tømmer i tre brønde. Fundet blev meget passende gjort i Nibe, der er byen, som er kendt for sit sildemarked og sit sildefiskeri.

 

På parkeringspladsen bag Bevaringscenter Nordjylland blev et udendørs værksted rigget til. Her blev træet vasket, fotograferet, opmålt og tegnet. Der blev lavet en plads til oplægning af de forskellige båddele, som skulle give et overblik over de enkelte bådes konstruktion. Endelig blev træet pakket ind, før det kom på køl igen. Alt dette skete under kraftigt vandpjask og stigeakrobatik.

 

Nu afventer fundene udtalelse fra skibskyndige samt en dendrodatering, som skal afgøre, hvad der videre skal ske med bådene.

 

Værkstedet har en femte kåg i hus for øjeblikket. Det er i form af et maleri af A Mörtens. Maleriet, som tilhører Limfjordsmuseet, forstiller det gamle færgeleje ved Virksund, hvor en ko fragtes over i en kåg.

 


De mange dele til kåge og øltønde ligger godt indpakket i kølerum.

 


Udsnit af maleri af A Mörtens. Motivet forestiller det gamle færgeleje ved Virksund, hvor en ko fragtes over i en kåg.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.