Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Brand på marinemuseum

Lørdag den 10. september 2011 hærgede en voldsom brand på Aalborg Søfarts- og Marinemuseum. Ilden opstod i en sejlersimulator, der var installeret i et udstillingsstyrhus, men branden spredte sig til flere dele af museet. Der er både brand-, sod-, vand- og røgskader, og omkring 1.700 kvadratmeter museum er skadet i varierende grad.

 

For at vurdere skadernes omfang blev Bevaringscenter Nordjylland (BCN) hurtigt trukket ind som konsulent sammen med Dansk Bygningskontrol Nordjylland. Efterfølgende har BCN fået til opgave at rense, registrere og nedpakke udvalgte og sværtskadede museumsgenstande. Øvrige genstande og bygninger håndteres af Dansk Bygningskontrol Nordjylland, mens museets egne modelbyggere står for rensning af den store samling modelskibe.

 

I løbet af efteråret og vinteren skal Bevaringscenter Nordjylland arbejde med de genstande, der er udvalgt til restaurering i BCN's eget værksted.

 

Det udbrændte styrhus, hvor ilden opstod.

 

Svært sodskadet museum. Fotos: Jens Nymose, Grafisk Konservering.

 


Toppen af skilderhus med H.M Dronningens monogram renses for sod.

 


Museet udstiller mange maritime uniformer, og en del af disse er svært sodskadede. Her registreres uniformer.

 


Mange blankvåben er rustne efter branden.

 

Det er et trøstesløst syn at åbne montre og finde mange sodsværtede genstande.

 

I godt vejr kan en del genstande støvsuges udendørs. Løs sod kan fjernes, men en stor del sidder fast og skal fjernes efterfølgende.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.