Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

Intarsiamaterialer

 

Citrontræ
Rosentræ
Fugleøje
Mahogni
Palisander
Ibenholt

 

Det primære materiale i træintarsia er naturfarvet finér af mange forskellige træsorter samt indfarvet finér.

 

Fremstilling af finér kan ske ved

 • Savning
  Til opskæring anvendes især bloksav, men af særlig konstruktion med ekstra tynd klinge. Savning medfører trætab i form af savsmuld. En særlig form for savning er den lodrette, der omtales til højre.
 • Knivskæring
  Knivskåret finér fremstilles på maskiner, der arbejder som et høvlejern, idet stammen føres mod kniven eller kniven mod stammen.
 • Skrælning
  Skrællemaskinen er indrettet som en drejebænk, idet den cylindriske stamme roterer i fuld længde og skrælles op til en fortløbende skræl (finér). Inden skrælningen koges stammen. Finéren kommer ud af maskinen som et sammenhængende bredt bånd, der i en klippemaskine deles i de ønskede størrelser. Skrællet finér har normalt ikke de andre metoders smukke åretegning, men det kan fremstilles i større flader.

For at opnå forskellig åretegning og struktur i træet, opskæres finéren på forskellige måder. Især anvendes:

 • Planskåret
 • Kvartskåret
 • Endetræ (lige- eller skråtskåret).

Ofte gør man også brug af, at sygdomme eller misvækst i træet kan give dekorative effekter. En af disse er fugleøjedannelse, der kendes fra forskellige træsorter. Af de danske træsorter kendes fx fugleøjeahorn og fugleøjebirk. Misvækst i form af kraftig grendannelse på et afgrænset sted giver fugleøjetræets karakteristiske udseende i form af uregelmæssige årringe og mange små knaster.

 
Planskæring Planskåret fyr
   
Kvartskæring Kvartskåret fyr
   
Skråtskåret endetræ Skråtskåret endetræ af oliven
 

Finérsav model 1805-1810.
Saven er monteret ovenpå en dyb grav, hvor træstammen placeres. Stammen føres nu langsomt lodret op mod saven, der arbejder med vandrette bevægelser. Med denne metode får man finér af høj kvalitet, der har bevaret den oprindelige farve. Knivskåret og skrællet finér er kogt og har dermed mistet noget af den oprindelige farve.

 

 

 

Princip i fremstilling af skrællet finér. Skrællemaskinen er indrettet som en drejebænk, idet den cylindriske stamme roterer i fuld længde og skrælles op til en fortløbende skræl (finér).

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.