Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

boulleintarsia

På Bevaringscenter Nordjylland har vi stor erfaring med restaurering af Boulleintarsia og gravering.

Boullearbejde er fornemt dekupørarbejde med primære grundmaterialer som skildpaddeskjold og messing. Heri kan lægges indlæg af fx kobber, horn, perlemor og elfenben.

 

Boullearbejde er opkaldt efter den franske hofmøbelsnedker André-Charles Boulle.

 

 

Boulle-teknik

 

Når man fremstiller Boullearbejde, begynder man med at tegne hele motivet op på et stykke papir. Herefter samler man en "pakke" med de materialer, der skal indgå. Øverst på denne pakke limes papiret med tegningen.

 

Med en løvsav saver man nu langs alle linier og adskiller hermed de enkelte elementer. De forskellige materialer adskilles og sorteres i to sæt dekupørmaterialer. De samles nu som to puslespil og limes til underlaget på møblet. Man har nu première-partie (positiv, hvor messing danner motiv) og contre-partie (negativ, hvor skildpadde danner motiv).

 

Efter limning graverer man for at skabe dybde og detaljerigdom. Nu farves graveringerne og overfladen slibes og poleres. Til sidst lakeres overfladen.

 

Boullearbejde afsluttes normalt med forgyldte og graverede bronzeornamenter.

Restaurering af topplade til kommode med Boulleintarsia.

 

Skuffefront med Boulleintarsia og forgyldte bronzebeslag.

 

 

Fotokopi af originalt 1700-tals messingelement fra Boulle-kommode.

 

 

Gravering skaber dybde og detaljerigdom og er en væsentlig del af Boullearbejde.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.