Bevaringscenter Nordjylland Bevaringscenter Nordjylland ForsideExtranet login

malerikonservering

Malerikonservering samt restaurering af bemalede genstande og malerirammer udføres på Bevaringscenter Nordjylland.

Malerikonservering dækker over to hovedområder; maleri på lærred og maleri på træ som panelmaleri, altertavler eller andre bemalede trægenstande. Konserveringsarbejdet omfatter blandt andet:

  • Rensning af overflader for snavs, gulnet fernis, sod og overmalinger
  • Planering af bulede malerier
  • Reparation af flænger og huller
  • Fastlægning af farvelag
  • Laminering af malerier.

Malerier er ofte malet på hørlærred, som selv efter mange år er meget følsomt overfor luftens fugtighed. Det strækker sig, når det er fugtigt og trækker sig sammen, når det er tørt. Farvelaget bevæger sig også, men det kan ikke følge med lærredet. Gammel oliemaling er stivere end frisk, og til sidst må malingen give slip, og den begynder at skalle af i små flager. Restaureringsarbejdet kan fx indeholde udfyldning af områder, hvor farvelaget er gået tabt, retouchering samt afsluttende fernisering.

 

Bevaringscenter Nordjylland tilbyder desuden farvearkæologi, dvs. undersøgelse af de forskellige malingslag på en bemalet genstand.

Udkitning før retouchering af maleri på træ. Vendsyssel Historiske Museum.

 

Malerikonservator retoucherer skader på et maleri.

 

Udsnit af maleri. Afrensning af gulnet fernis.

 

På Bevaringscenter Nordjylland udføres farvearkæologi, dvs. undersøgelse af de forskellige malingslag på fx en fyldningsdør.

Accepter cookies

Som de fleste andre hjemmesider bruger bcnord.dk cookies blandt andet til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet og til at optimerer hjemmesiden for både dig og andre brugere.